هنرهای تجسمی در هفته ای كه گذشت؛
از حذف بخش رقابتی تصویر سال تا ادعای جمع آوری آثار هنری به بهانه بزرگداشت فروغ و سهراب!
ال مور: در هفته گذشته، سیف الله صمدیان از حذف بخش رقابتی جشن تصویر سال آگاهی داد و مدیر ستاد بزرگداشت فروغ فرخزاد، برخی ادعاها درباره ی فروش آثار هنری هنرمندان و راه اندازی موزه سهراب سپهری را رد کرد.
خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصه های هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاق ها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع می شود.
در سلسله گزارش های «هنرهای تجسمی در هفته ای که گذشت» درصدد هستیم تا گوشه ای از این مهجور بودن را جبران نماییم. هرچند جمعه ها روز تعطیل شمرده می شود اما در این روز، نمایشگاه های هنرهای تجسمی شروع به کار می کنند و هنرمندان تجسمی شامل نقاشان، مجسمه سازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیست ها، خوشنویسان و … تلاش ها و کارهای اخیر خودرا در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور می گذارند.
«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاه های هنری است و البته که به علت تعطیل بودن بیشتر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم می آورد. بر این اساس، نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همین طور برخی نمایشگاه ها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.
خبرهایی از جشن تصویر سال؛ از حذف بخش رقابتی زیر ۲۵ سال تا دبیری افتخاری محسن خانجهانی
سیف الله صمدیان در نمایش ویژه فیلم مستند «بر سرخاک» ساخته محسن خانجهانی که درباره ی فرسایش و فرونشست خاک است و عصر شنبه ۲۵ آذر در خانه هنرمندان ایران برگزار گردید، از چند اتفاق جدید در بیست و یکمین دوره جشن تصویر سال آگاهی داد.
وی بیان کرد: از این پس، بخش مسابقه این رویداد محدود به افراد زیر ۲۵ سال نخواهد بود و همه علاقه مندان می توانند در آن شرکت نمایند.
صمدیان از اضافه شدن بخش ویژه محیط زیست به بیست و یکمین دوره جشن تصویر سال آگاهی داد. وی همچنین، محسن خانجهانی را به عنوان دبیر افتخاری این بخش معرفی نمود و از تلاشش برای نمایش این آثار در یک گالری خاص و چاپ این آثار آگاهی داد.
ابهام زدایی از عکاسی در دوران قاجار و عکاس ناصرالدین شاه
در هفته ای که گذشت، باوجود این که با سرمای بی سابقه و آلودگی هوای پایتخت مواجه بودیم اما رویدادهایی نیز انجام شد که از آن جمله می توان به برگزاری نشست «شب عکاسی قاجار» در شامگاه شنبه ۲۴ آذر در فرهنگسرای نیاوران اشاره نمود که در این جلسه، آرا و عقاید و یافته های تازه محققان عکاسی معاصر ایران ارائه شد.
کیانوش معتقدی در این مراسم، به آنتوان سوروگین عکاسی که بیشتر تصاویر موجود در دوران قاجار منسوب به او بوده است، اشاره و اصرار کرد که اشتباهات تاریخی بسیاری درباره ی آنتوان سوروگین وجود دارد؛ از آن جمله که برمبنای اسناد و عکسهایی که موجود است، می توان مطمئن شد که سوروگین درست است که در زمان ناصرالدین شاه زیست و کار کرده اما عکاسی نیست که توانسته باشد در دربار ناصری عکاسی کند و تصاویر بسیاری که منسوب به اوست، در حقیقت توسط او عکاسی نشده است.
مهرداد اسکویی فیلمساز و عکاسی که او را بیشتر به عنوان مستندساز می شناسیم، نیز در این برنامه درباره ی مجموعه داری عکس سخن گفت و بر اهمیت مجموعه داری عکس و بایگانی کردن تاکید نمود.
«شاهد عینی نه صید و نه صیاد» در خانه هنرمندان
در هفته ای که گذشت، گرامیداشت بیست وپنجمین سال فعالیت انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران با عنوان «شاهد عینی نه صید، نه صیاد؛ هم صید، هم صیاد» در سالن شهناز خانه هنرمندان اجرا شد.
در قسمتی از برنامه، ویدئوی ویژه ای از سخنان محمود کلاری عکاس و فیلمبردار سینمای ایران پخش گردید که وی در این ویدئو به عشق و علاقه سیف الله صمدیان به تصویر، عکاسی و فیلمبرداری اشاره و کارهای صمدیان را به «جنون تصویر» تعبیر کرد و از اشتیاق لایتناهی او برای ثبت لحظات گفت.
در بخش دیگری از برنامه، سیف الله صمدیان در گفتگو با مهدی قاسمی، به تجربیات شخصی و نگاه متفاوتش به عکاسی و ثبت لحظات پرداخت و به اهمیت نقش عکاسان در انعکاس واقعیت ها و رویدادهای اجتماعی اشاره نمود. سپس، پروژه اخیر صمدیان درباره ی عکاسی از بازی های جام جهانی قطر از روی تلویزیون، پخش گردید که این شیوه متفاوت از ثبت تصاویر ورزشی توجه حاضران را به خود جلب کرد.
در این مراسم، استادان و پیشکسوتان عکاسی مطبوعاتی همچون محمد صیاد، محمد فرنود، فرهاد سلیمانی، ساسان مویدی، سعید صادقی، نادر داوودی، رضا حافظ القران، مجید سعیدی، مرتضی نیکوبذل و جمشید بایرامی حضور داشتند.
رونمایی از قطعات خوشنویسی میرزامحمدرضا کلهر در یک دیوان حافظ
مراسم رونمایی از کتاب نفیس «دیوان حافظ» به قلم میرزامحمدرضا کلهر هنرمند خوشنویس فقید، شامگاه چهارشنبه ۲۸ آذر با حضور چهره های برجسته خوشنویسی همچون غلامحسین امیرخانی، مجتبی ملک زاده، محمد حیدری، حمید عجمی، صداقت جباری، علی شیرازی، امیر احمد فلسفی، الهه خاتمی، اسرافیل شیرچی، رضا یساولی، محمدعلی قربانی، محمد شهبازی، حسین غلامی، حمیدرضا قلیچ خانی، ایرج نعیمایی، رسول مرادی، محمدمهدی دادمان رییس حوزه هنری، محمد زرویی نصرآباد، امیر عبدالحسینی، کاوه علینقی مدیر انتشارات آبان و سیدشهاب الدین شکیبا مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری در گالری مؤسسه فرهنگی هنری نام اجرا شد.
موسسه فرهنگی هنری نام در امتداد اهداف خود که ایجاد دسترسی عموم جامعه به آثار هنری فاخر در قالب محصولات فرهنگی متنوع است، این کتاب را که از مجموعه گنجینه حوزه هنری است، با همکاری انتشارات آبان و به همت امیر عبدالحسینی منتشر نموده است. این موسسه همین طور در نظر دارد از سایر آثار هنری که به طور معمول مردم امکان بهره مندی از آنها را ندارند محصولات کاربردی در زندگی روزمره شان تولید و منتشر کند. موسسه نام همچنین، در امتداد اهداف مجموعه داری خود، حدود ۲۳۰۰ اثر فاخر هنری را در اختیار دارد.
در این مراسم، حمید عجمی توضیحاتی درباره ی تدوین این کتاب نفیس خوشنویسی، غلامحسین امیرخانی درباره ی خوشنویسی و تاثیر مجموعه داران در حفظ هنر خوشنویسی و علی شیرازی، امیراحمد فلسفی، مجتبی ملک زاده، حسین غلامی و ایرج نعیمایی درباره ی نقش میرزارضا کلهر در خوشنویسی معاصر سخن گفتند.
جمع آوری آثار هنری به بهانه برگزاری بزرگداشت سهراب سپهری و فروغ فرخزاد؟!
بعدازظهر پنجشنبه ۲۹ آذر، نشست خبری با عنوان نشست برای تشریح جزییات ستاد بزرگداشت نود سالگی فروغ فرخزاد در خانه هنرمندان ایران اجرا شد. علیرضا عزیزی مدیر و موسس ستاد بزرگداشت فروغ فرخزاد و سهراب سپهری در این جلسه خبری با تأکید بر این که قصدش از برگزاری بزرگداشت فروغ فرخزاد و سهراب سپهری، اشاعه فرهنگ و هنر در داخل و خارج از کشور است، از برگزاری نمایشگاهی متشکل از ۹۰ اثر تجسمی، در روز ۷ دی در گالری آریانا آگاهی داد.
یکی از خبرنگاران در این جلسه، درباره ی حواشی بوجود آمده حول کارهای این ستاد در برگزاری بزرگداشت سهراب سپهری و فروغ فرخزاد و فروش آثار هنری و ۷۰۰ هنرمندی که به امید راه اندازی بنیاد و موزه ای به نام ۲ چهره پرفروغ ادبیات و هنر (سهراب و فروغ)، آثار خودرا به موسسه فرهنگی هنری فرهیختگان عصر هنر به مدیریت وی اهدا کرده اند، پرسید که عزیزی نیز تمامی ادعاهای مطرح شده درباره ی راه اندازی موزه و بنیاد را رد کرد و با شور درباره ی ادعاهای مطروحه سخن گفت.
وی اظهار داشت: مالکیت ۲ هزار اثر تجسمی موجود در گنجینه ما، با موسسه فرهیختگان عصر هنر به مدیریت من است و همه هنرمندان نیز این آثار را به موسسه و شخص من اهدا کردند. حقوق معنوی نیز مشخص است؛ همه شعرها، تصاویر فروغ و سهراب در اختیار حقوقی ما قرار دارد اما تعداد کمی از هنرمندان از اطلاعات ما استفاده کردند و باتوجه به وجود کپی رایت و این که به هنرمندان گفته شده بود خالق آثاری هستند که منحصراً برای این مجموعه تولید می شود، با این وجود این آثار سر از حراجی های داخل و خارج از کشور درآوردند و بدون توجه به کپی رایتی که در اختیار ستاد بود، برخی از هنرمندان آثار را برای مصارف شخصی خود مورد استفاده قرار دادند. در حال حاضر گنجینه ما دارای بالاتر از ۲ هزار اثر هنری است که از آنها نگهداری می شود و تمام مباحث مربوط به فروش آثار شایعه است.
عزیزی بیان کرد: از ۷۰۰ هنرمند مجموعه، تنها ۷ هنرمند معترض بودند که در خارج و داخل کشور، فضا را مسموم کردند اما ما سکوت کردیم. ما به علت حساسیت موضوع، چون کپی رایت باید رعایت می شد، فرم های حقوقی را به آنها دادیم که همگی امضا کردند و از ابتدا نیز می دانستند آثارشان اهدایی است. حتی من از خانواده سهراب سپهری هم برگه های مالکیت را گرفتم و حق کپی رایت در اختیار ما است. ما نام و قول موزه را در هیچکدام از برنامه های مان نیاوردیم، حتی فرم های حقوقی که هنرمندان امضا کردند، موجود است.
پیگیری های خبرنگار مهر، از آن حکایت می کند که برخی از هنرمندانی که آثارشان را به تعبیری به ستاد بزرگداشت سهراب سپهری اهدا کرده اند، باتوجه به قول و حرف مدیر این مجموعه بر اساس راه اندازی یک موزه، بوده است. هرچند امضای فرم هایی که آنها را از هر گونه ادعا نسبت به آثارشان مبرا می کند، نیز جای تامل دارد! و این که برچه اساسی این هنرمندان که چهره هایی شاخصی نیز در بین آنها دیده می شود، مبادرت به اهدای آثارشان کرده اند! به نظر می آید این اقدام آنها، تنها می تواند در صورت انتقال آثارشان به موزه یا محلی برای نمایش آنها باشد که هنوز عملی نشده است.
به نظر می رسد، چندین سال بعد از برگزاری بزرگداشت سهراب سپهری، حالا برگزاری بزرگداشت برای فروغ فرخزاد نیز بمنظور دریافت آثار هنری از هنرمندان باشد.
آغاز نمایشگاه های هنری در آدینه
نمایشگاه «طراوات تکرار» در گالری هما، نمایشگاه «باغ روشنایی» در گالری سیحون، نمایشگاه «کفترباز» و «شرحی مختصر بر نور» در گالری سو، نمایشگاه «فقدان» در گالری باوان، نمایشگاه «صفر به توان صفر» در گالری نیان، نمایشگاه «پنج خط موازی» در گالری هفت ثمر، نمایشگاه آثار مهدی احمدی در گالری باشگاه، نمایشگاه «قاب های کوچک» در گالری ایده، نمایشگاه «یلدا» در گالری شیث و نمایشگاه آنلاین نقاشی امیرحسین خدمتگزار در گالری گلستان، همچون نمایشگاه هایی است که باوجود آلودگی هوا و همزمانی آن با شب یلدا، عصر جمعه ۳۰ آذر افتتاح می شوند.
منبع: ال مور
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران عزیز ال مور در مورد این پست