ترویج فرهنگ شهروندی از مهمترین وظایف مدیریت شهری است
ال مور: عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران ترویج فرهنگ شهروندی را از مهمترین وظایف مدیریت شهری دانست.
به گزارش ال مور به نقل از ایسنا، الهام فخاری امروز در نطق قبل از دستور خود در جلسه شورای شهر تهران در مورد توجه ناکافی به آموزش و فرهنگ سازی رفتار شهروندی اظهار داشت: فرهنگ شهروندی بینش ها، آگاهی ها، گرایشها، مهارتها و رفتارهایی است که افراد جامعه از حیث سکونت یا اقامت در شهر باید واجد آن باشند. در حقیقت فرهنگ شهروندی قسمتی از فرهنگ فردی و اجتماعی است که متناسب با مفهوم شهر شکل یافته است.
وی با اعلان اینکه در این راستا چشم انداز جهت گیریهای راهبردی و راهبردی تهران ۱۴۰۴ در محور فرهنگی و اجتماعی بر نکاتی همچون تقویت خاصیتهای ایمان، صداقت، نظم و قانونمداری، کارآفرینی و تلاش، احساس تعلق و مشارکت در شهروندان تاکید دارد، اظهار داشت: تربیت شهروندان آینده بوسیله سرمایه گذاری آموزشی با همکاری نهادهای ذیربط و سرمایه گذاری فرهنگی برای تقویت حس تعلق شهروندان (گذار از شهرنشینی به شهروندی)از جمله اقدامات است.
ماموریت مدیریت شهری و فرهنگ شهروندی
فخاری اشاره کرد: ترویج فرهنگ شهروندی با تاکید بر ظرفیتها و قالبهای متنوع فرهنگی و هنری و تلاش در جهت اصلاح رفتارهای اجتماعی با ارائه آموزشها و الگوهای مناسب از مهمترین وظایف مدیریت شهری قلمداد می شود. بر این اساس میتوان مأموریتهای مدیریت شهری را در دو محور ظرفیت سازی برای ایجاد فرصتهای مشارکت شهروندان در امتداد ترویج آموزش های شهروندی و مدیریت فرصتهای یادگیری در جهت تقویت رفتارهای مطلوب مبتنی بر فرهنگ شهروندی بیان کرد.
اولویت های آموزشی شهروندان تهرانی
الهام فخاری در رابطه با اولویت های آموزشی شهروندان تهرانی در زمینه حقوق شهروندی اظهار داشت: موضوعاتی از قبیل کاهش کیفیت محیط زیست شهری، افزایش آلودگی صوتی، آلودگی بصری، کمبود منابع، رشد لطمه های اجتماعی، نابسامانی سیستم های دفع فاضلاب و زباله، توسعه غیررسمی کلانشهرها، کاهش کیفیت زیست و رفاه شهری، مسائل سکونتی و ناهنجاریهای رفتاری در شهر از اولویت های آموزشی شهروندان در شهر تهران تلقی می شوند. با این وجود بعد از سال ها گفت و شنود درباب ضرورت آموزش شهروندان در وضعیت کنونی فقدان آموزش فرهنگ زندگی شهری کاملاً مشهود بوده و ناآگاهی از فرهنگ شهرنشینی و قواعد رفتاری زندگی شهری، هزینه های زیادی را به اداره کنندگان شهر، محیط شهری و ساکنان شهرتهران تحمیل کرده است.
بگفته وی، در این میان بررسی مطالبات و انتظارات شورای اسلامی شهر تهران از مدیریت شهری که قسمتی از آن در مصوبات این نهاد مورد تاکید قرار گرفته است، از توجه ناکافی مدیریت شهری در این امر حکایت می کند که موارد ذیل قسمتی از این ناکارامدی ها می باشند.
ناکارآمدی ها در زمینه حقوق شهروندی
وی ادامه داد: برمبنای ماده ۷۱ مصوبه برنامه پنج ساله سوم، شهرداری تهران موظف بوده است تا آخر سال اول برنامه، لایحه سند جامع آموزش شهروندی را در زمینه های ایمنی و مدیریت بحران، محیط زیست، کاهش مصرف آب و انرژی، کاهش تولید پسماند و تفکیک و بازیافت آن، استفاده از حمل و نقل عمومی و اصلاح رفتار ترافیکی، پرداخت عوارض شهری، بازسازی اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی، افزایش سواد سلامت، بهبود سلامت روان، آشنایی با ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری، طرح های جامع و تفصیلی و آثار و تبعات تخلفات ساختمانی را با تاکید بر آموزش کودکان و نوجوانان تهیه و به شورا ارائه نماید. الان بعد از تأخیر یکساله از اختتام مهلت مذکور هیچ نشانی از اقدام دراین زمینه در دست نیست. با نگاهی گذرا به مصوبه بودجه ۱۳۹۹ شهرداری تهران، می توان گفت اعتبار مصوب برای آموزش های شهروندی حدود ۶۰ میلیارد تومان می باشد. اینکه چه اقدامی دراین زمینه صورت گرفته و نتایج و اثرات آن تا چه حد در کاهش مشکلات ناشی از رفتار شهروندی اثر بخش بوده است در هاله ای از ابهام است.
فخاری اشاره کرد: برمبنای مصوبه دستورالعمل آموزش و فرهنگ سازی شهروندان در زمینه چگونگی جمع آوری و بازیافت زباله به شماره ابلاغ ۱۹۳۲۹/۲۰۹۶/۱۶۰ به تاریخ ۱۳۹۴.۷.۲۰ شهرداری تهران موظف است با تشکیل کمیته برنامه ریزی و نظارت بر آموزش و فرهنگ سازی در حوزه مدیریت پسماند اهداف تعیین شده در مصوبه را محقق سازد. طبق ماده ۶ این مصوبه لازم است سازمان مدیریت پسماند بعنوان دبیرخانه کمیته گزارش حسن اجرای مصوبه را هر سه ماه یکبار به شورا ارائه نماید، در صورتیکه متأسفانه امسال گزارش های ادواری مذکور دریافت نشده است.
ایشان سپس نطق خود که متن آن در اختیار رسانه ها قرار گرفت، اضافه کرد: عدم توجه به مدیریت دانش و بهره گیری از تجارب اقدامات انجام یافته در دوره های پیشین مدیریت شهری نیز همچون مشکلات موجود دراین زمینه است. حالا بعد از چند دهه، طرح شهردار مدرسه که برمبنای اهداف آموزشی بنا شده بود از اهداف اصلی خود دور مانده و هیچ دورنمایی برای ارتقاء کارآیی و اثر بخشی این طرح وجود ندارد. جشنواره آموزشی ترویجی مشکات که با هدف مشارکت محور نمودن آموزش های شهروندی و بستر سازی مشارکت شهروندان در ارتقاء فرهنگ شهروندی با همکاری و هماهنگی ۲۰ سازمان، اداره کل و شرکت در شهرداری تهران و مناطق ۲۲ گانه در گستره همه محلات تهران برگزار می شد ناگهان به فراموشی سپرده شد و همه تجارب پنج ساله اجرای آن نادیده انگاشته شد.
منبع: ال مور
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران عزیز ال مور در مورد این پست