چرا از ترس لذت می بریم؟
به گزارش ال مور، لرستان یک روانشناس اظهار داشت: شاید بعضی از ما حتی از شنیدن نام فیلم و داستان ترسناک یا فکرکردن به سرگرمی های دلهره آوری مثل زیپ لاین، ترن هوایی یا رِنجر فراری باشیم، اما اگر چنین تفریحاتی مشتری ها و علاقه مندان خاص خویش را نداشتند، بازار فیلمهای ترسناک و سرگرمی های آمیخته به ترس و هیجان چندان پررونق نبود.
لیلا میررضایی در گفتگو با ایسنا، اظهار نمود: خیلی از افراد از تماشای صحنه های دلهره آور در فیلمها، پریدن از ارتفاع، معلق ماندن بین آسمان و زمین و در یک کلمه از احساس ترس لذت می برند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا روی چرخ وفلک بزرگ شهربازی لبریز از لذت هستیم؟ اظهار داشت: ترس احساسی است که مواقع خطر در ما بیدار می شود، که سبب مجموعه ای از تغییرات روانی شده و این تغییرات روانی به مجموعه ای از پاسخ های رفتاری منجر می شود، واکنش های رفتاری ناشی از ترس غیر ارادی هستند و معمولا شامل یکی از سه حالت ستیز، گریز ا فلج و انجماد هستند.
میررضایی اظهار داشت: در شهربازی های بزرگ دنیا، مردم به جهت اینکه دو دقیقه روی ترن هوایی هیجان انگیز سوار شوند ساعت ها در صف طولانی ترن هوایی منتظر می مانند، جالب تر این که این افراد به خوبی آگاه اند که سوارشدن به این وسیله امکان دارد تصادف، سکته و حتی مرگ را هم به دنبال داشته باشد که روانشناسی ترن هوایی این عشق عجیب و خطرناک را توضیح می دهد.
این روانشناس ضمن اشاره به اینکه برپایه این مفهوم، عشق به ترن هوایی از حس ماجراجویی انسان و تمایل او به تجربه های جدید، متفاوت و گاها دشوار ناشی می شود، خاطرنشان کرد: شاید در نگاه اول چنین به نظر برسد که علت علاقه افراد به ترن هوایی لذتی است که از ترس می برند، علایم ترس مانند افزایش ضربان قلب و سنگین شدن نفس از افزایش گلوکز ناشی می شود که این علایم همان واکنش ستیز یا گریزی است که بدن در مواقع ترس و خطر نشان داده است.
وی ضمن اشاره به اینکه تحقیقات علمی نشان می دهند سوارشدن به ترن هوایی این واکنش ها را تحریک می کند، اظهار داشت: مدت کوتاهی پس از شروع حرکت ترن هوایی، ضربان قلب افراد دو برابر می شود، در افراد مسن، امکان دارد ضربان قلب تا حدی بالا برود که از لحاظ پزشکی زندگی آنها به خطر بیفتد، افزایش سطح آدرنالین و اندورفین و به دنبال آن احساس هوشیاری، لذت و سرزندگی هم از دیگر اثرات سرگرمی های هیجان انگیز و خطرناکی مثل ترن هوایی است.
میررضایی ضمن اشاره به اینکه هنگام سرگرمی های ترسناکی مانند سوارشدن به ترن هوایی سطح هورمون کورتیزول هم بالا می رود، خاطرنشان کرد: ترشح این هرمون زمانی در بدن ما زیاد می شود که استرس داریم.
این روانشناس در پاسخ به این سوال که چطور امکان دارد یک فرد به صورت هم زمان استرس و لذت را تجربه کند؟ اظهار داشت: هر استرسی، استرس منفی نیست، برخی استرس ها مثبت و دل چسب اند و افراد از تجربه چنین استرسی لذت می برند.
وی ضمن اشاره به این نکته را هم باید در نظر داشت که همه افراد از ترس و ماجراجویی لذت نمی برند، خاطرنشان کرد: دوپامین یکی از ناقل های عصبی مغز است که نقش مهمی در عملکرد مسیرهای عصبی دارد، شواهدی وجود دارند که نشان می دهند ارتباط مستقیمی بین میزان دوپامین و تمایل فرد به رفتارهای ماجراجویانه وجود دارد.
میررضایی اضافه کرد: طبق این شواهد، افرادی که سطح دوپامین در بدن آنها زیاد است، تمایل بیشتری به رفتارهای ماجراجویانه دارند، علاقه به سرگرمی های ماجراجویانه و هیجان انگیز در دوران جوانی در اوج خود قرار دارد و با گذشت سن از شدت این علاقه کم می شود.
این روانشناس در پاسخ به این سوال که چرا گاهی از ترس لذت می بریم؟ بیان نمود: همچون علل اصلی لذت بردن از ترس میتوان به اطمینان از امنیت، هیجان، احساس نزدیکی به دیگران، فراموشی موقت درگیری ها و دغدغه ها، خشنودی و رضایت از خود و کنجکاوی اشاره نمود.
منبع: almor.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران عزیز ال مور در مورد این پست