به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد مقاومتی كشور مصر با هدف حمایت از تولیدات داخلی و آماده سازی شرایط تولید، میزان تعرفه واردات بیش از ۳۶۴ كالای غیر ضرور و لوكس را از ۵۰ تا ۷۰۰ درصد افزایش داده است.
نظام تعرفه گذاری در خدمت تولید داخل
نظام تعرفه گذاری در كشور مصر با هدف تأمین نیاز داخلی و با رعایت حمایت از تولیدات داخلی میزان تعرفه واردات محصولات را تنظیم میكند. بر همین اساس طبق آخرین بازبینی كه در اواخر سال ۲۰۱۶ میلادی در میزان تعرفه واردات محصولات به كشور مصر صورت گرفت، میزان تعرفه بیش از ۳۶۴ ردیف تعرفه افزایش یافته كه حدود ۵۳ مورد آن مربوط به محصولات كشاورزی و مواد غذایی است.
تعرفه ۳۶۴ كالا تا ۸ برابر افزایش یافته است
دولت مصر در اطلاعیه ای كه در این زمینه منتشر كرده اعلام كرده است كه ۳۶۴ ردیف تعرفه كه با افزایش میزان تعرفه واردات مواجه شده اند، محصولاتی «مخرب»، «غیر ضرور» و «لوكس» بوده اند. طبق تصمیم دولت كشور مصر تعرفه واردات این محصولات بین ۵۰ تا ۷۰۰ درصد افزایش یافته است. در واقع كشور مصر تعرفه واردات كالاهای غیر ضرور و لوكس را تا ۸ برابر افزایش داده است.
محصولاتی همچون انواع میوه تازه و خشك شده، شكلات و مواد غذایی دارای كاكائو، بیسكویت، انواع ویفرها، انواع آجیل، انواع آب میوه و بستنی جزء محصولات كشاورزی و مواد غذایی هستند كه با افزایش تعرفه واردات مواجه شده اند.
مدیریت واردات، حمایت از تولید داخلی و جذب سرمایه و دانش خارجی هدف اصلی افزایش تعرفه واردات
طبق اعلام سخنگوی دولت كشور مصر هدف از افزایش گسترده تعرفه واردات محصولات كشاورزی و غیر كشاورزی، ایجاد شرایط مناسب برای تولیدات داخلی از طریق مدیریت واردات این محصولات است. علاوه بر این افزایش تعرفه واردات این پیام را برای سرمایه گذاران خارجی دارد كه میتوانند با سرمایه گذاری در تولید محصولات در داخل كشور مصر، به راحتی محصولات خود را به فروش برسانند. هدف اصلی كشور مصر از تسهیل ورود سرمایه های خارجی، انتقال دانش لازم برای تولید محصولات با كیفیت و با قیمت مناسب در داخل كشور است.
علاوه بر این در سال های اخیر میزان واردات محصولات كشور مصر از میزان صادرات این كشور پیشی گرفته و این كشور با تراز تجاری منفی مواجه است. تراز تجاری منفی این كشور در سال های اخیر، میزان ذخیره ارزی این كشور را به میزان قابل توجهی كاهش داده است. از این رو یكی از دلایل مسئولین كشور مصر در زمینه افزایش تعرفه واردات محصولات، حركت به سمت متعادل نمودن تراز تجارت خارجی این كشور بوده است.
طبق اعلام وزارت تجارت خارجی آمریكا، محصولاتی همچون شیرینی جات، آجیل، میوه و بستنی جزء محصولاتی هستند كه در حال حاضر از این كشور به كشور مصر صادر میشوند و بیش از دیگر محصولات تحت تأثیر افزایش تعرفه واردات كشور مصر قرار خواهند گرفت.
دو مرتبه افزایش تعرفه واردات محصولات در یك سال
افزایش میزان تعرفه واردات ۳۶۴ محصول وارداتی در اواخر سال ۲۰۱۶ میلادی در حالی رخ داده كه پیش از آن نیز در ابتدای سال ۲۰۱۶ میلادی كشور مصر تعرفه واردات بسیاری دیگر از محصولات را افزایش داده بود. در آن زمان محصولاتی همچون لوازم خانگی، لوازم الكترونیكی، پلاستیك، انواع
لباس، كفش، انواع ساعت، غذای حیوانات و برخی دیگر از محصولات كشاورزی مشمول افزایش تعرفه واردات شده بودند.
به طور كلی حمایت از تولید داخلی محصولات كشاورزی در یكی دو سال اخیر مورد توجه جدی مسئولین كشور مصر بوده و تعرفه واردات اغلب محصولات این بخش با افزایش تعرفه واردات مواجه شده اند. به طور مثال در حال حاضر تعرفه واردات سیب تازه ۴۰ درصد و تعرفه واردات مرغ ۳۰ درصد در نظر گرفته شده است.
توافقات تجاری دوجانبه مزیت كشورها در زمان افزایش تعرفه واردات
این درحالیست كه افزایش تعرفه واردات برای كشورهایی كه پیش از این با كشور مصر توافق تجاری دوجانبه منعقد كرده بودند اعمال نشده و این كشورها میتوانند محصولات خود را با تعرفه های وارداتی سابق به كشور مصر صادر نمایند. به طور مثال كشورهای اتحادیه اروپا جزء كشورهایی هستند كه با مصر توافق تجاری دوجانبه منعقد كرده اند و در حال حاضر در مقایسه با كشور آمریكا شرایط مناسب تری در تجارت با كشور مصر دارند.
افزایش تعرفه واردات یكی از روش های مرسوم كشورها برای حمایت از تولیدات داخلی است. با اینحال كشورها تنها به استفاده از این روش بسنده نكرده اند. كشور مصر نیز از روش های دیگری همچون اخذ مجوز بهداشتی، اخذ مالیات كنترل كشاورزی و همچنین دیگر محدودیت های فنی برای جلوگیری از ورود بی رویه محصولات استفاده میكند.