هزاره خیام فیلسوف شاعری كه باید دوباره شناخت
ال مور: تهران- خیام نیشابوری فیلسوف، منجم، ریاضیدان، شاعر و جامع العلوم هزاره اخیر كه در شناخت ابعاد مختلف شخصیتش مورد بی مهری قرار گرفته است، در سلسله نشست های برنامه هزاره خیام مبحث پژوهش اندیشمندان شده است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، اولین نشست از سلسله نشست های هزاره خیام شامگاه پنجشنبه با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی افتتاح شد و حاضران به بحث و تبادل نظر پیرامون جنبه های علمی خیام پرداختند.
عضو شورای اجرایی كنگره خیام شناسی و طراح چهره های ماندگار كشور در حاشیه این نشست به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: نشست های هزاره خیام در تهران، اصفهان و تبریز برگزار می گردد.
محمود اسعدی اضافه كرد: خیام شخصیت بین المللی و جهانی است كه توسط فیتز جرالد با ترجمه آزاد از او بعنوان شاعر ایرانی جهانی شد.
وی اظهار داشت: جرالد، خیام را جهانی كرد اما آسیب ای هم كه ترجمه خیام بعنوان شاعر صرف به این دانشمند وارد كرد، تك بعدی نگری به او بود به گونه ای كه ابعاد ریاضی، نجوم و شخصیت بارز وی در اسلام نادیده گرفته شد.
به اعتقاد اسعدی، شاید هم علت این امر، ناتوانی ما در شناخت و شناسایی خیام به جهانیان بوده است.
وی برگزاری هزاره خیام را همزمان با هزارمین سالگرد تولد این شخصیت نامدار را شناسایی ابعاد و جنبه های فرهنگی، علمی، هنری، نجوم و نمایان كردن ابعاد ناگفته و نانوشته خیام عنوان نمود.
**اعجاز پیام خیام اثرگذاری در ذهن مخاطب است
رییس كرسی شرق شناسی دانشگاه بلگراد صربستان هم در نشست خیام شناسی اظهار داشت: پیغام های خیام بسیار شفاف و واضح است و مستقیما در فكر انسان اثر مثبت می گذارد، این معجزه آور است كه پیام های خیام در فكر ما اثر دارد.
پروفسور تناسكوییچ اضافه كرد: ترجمه های زیادی در مورد خیام و آثار او توسط اندیشمندان دنیا صورت گرفته اما ترجمه های درستی نبوده است.
وی تصریح كرد: پیغام خیام در مورد دانش واقعا پر از شگفتی است اما حالات روحی و روانی شاعر را نمی توان ترجمه كرد تا قابل درك شود.
این شرق شناس اروپایی ادامه داد: با ترجمه نمی توان انتظار داشت وارد فكر خیام شویم، اما نكته مهم این است كه خیام فقط ریاضیدان نبوده و دانشمند و شاعر هم بوده و با انواع علوم خود رسیدن به هدف نهایی را برای ما ساده كرده است.
وی تصریح كرد: خیام معروفترین فیلسوفی بود كه در هزاره اخیر اثرگذار بوده و عقاید و نوشته هایش را برای هزاران سال بعد هم می توان مورد استفاده قرار داد.
فیلسوف و متفكر معاصر ایرانی هم در این نشست اظهار داشت: خیام یكی از معدود كسانی است كه در غرب، بسیار شناخته شده است و چهره ای كه به تازگی از خیام ترسیم شده به واسطه شهرت وی در غرب است اما متاسفانه برداشتی كه از او شده چندان مطلوب نیست.
غلامرضا اعوانی اضافه كرد: تصویر عرضه شده از خیام در غرب فردی خوشگذران، شكاك، لاابالی و منكر مبدا معاد و كسی است كه به خدا قائل نیست و این تصویر متاسفانه به كشورهای اسلامی هم راه یافته است و خیلی از روشنفكران هم این تصویر را پذیرفته اند.
وی خاطرنشان كرد: در صورتی كه خیام در ادبیات هم بی نظیر است و ریاضی كردن نجوم هم به وسیله خیام صورت گرفت و امروزه تمام علوم، ریاضی شده اما در زمینه وجودشناسی ریاضی، كار زیادی صورت نگرفته است.
اعوانی با تاكید بر شناخت بزرگان ایرانی اظهار داشت: 40 درصد آثار ابن سینا هنوز چاپ نشده در حالیكه این دانشمند در الهیات و منطق، تحول عظیمی بوجود آورده كه كمتر در این زمینه كار شده است.
فراهنگ**3009**1055
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران عزیز ال مور در مورد این پست